fakultet privatni
Moje priče

Odgovori na najčešća pitanja vezana za privatne fakultete

Pre samog upisa na privatni fakultet, poželela sam da istražim o tome koliko se obrazovni sistem privatnih fakulteta razlikuje od onog sa državnih. Kao što sam i mogla da pretpostavim, najveća razlika primećuje se u samom gradivu.

Koliko je obimno gradivo na privatnom fakultetu?

Privatni fakulteti kalkulišu sa dosta manjim obimom literature koja se obrađuje tokom školovanja, ali koja ide u korak sa vremenom, dok državni fakulteti barataju sa mnoštvom obimnih knjiga koje su napisane izuzetno davno.

Da li je znanje koje se stiče relevantno?

Na privatnom fakultetu ti je omogućeno da naučiš kako da stečeno znanje grupišeš, tako da možeš nesmetano da ga primenjuješ i prilagođavaš svetu kakav je danas ili kakav će biti sutra itd. Jednostavno, tvoj mozak, koji je i ovako pretrpan gomilom različitih informacija, učiš da te iste filtrira, tako da istog momenta postaju odgovarajuće za sadašnji trenutak.

Takođe, privatni fakulteti sarađuju sa mnogim kompanijama i firmama te je akcenat više na praktičnom nego na teorijskom učenju.

Je l’ je profesorima zaista stalo samo do novca?

Na privatnom fakultetu možeš da naučiš samo onoliko koliko ti to želiš, jer te niko te neće cimati za rukav da učiš. Međutim, za prisustvo ćeš dobijati poene i tvoje odsustvo će itekako biti primećeno. Pored toga, svaki profesor je dostupan 24 sata dnevno 7 dana u nedelji za sve tvoje nedoumice, pitanja, komentare i kritike.

I dobro, onda se našao jedan taksista koji mi je rekao: „Pa normalno da će raditi to za pare.“ Pa, i oni su ljudi, moraju od nečega da žive. Uostalom, ukoliko je potrebno da mukotrpno izdvojim novac, a da zauzvrat imam mogućnost neprekidne informisanosti i konekcije sa nastavničkim kadrom i svetom oko sebe, zašto bih se bunila?

Da li je tačno da privatne fakultete upisuju isključivo deca bogataša, samo kako bi se pohvalili diplomom?

Ovo je najučestaliji stereotip koji se „kotrlja“ naokolo od kada su privatni fakulteti uopšte počeli sa radom. Da budem iskrena, jeste tačno da su mnoge kolege sa mog fakulteta dosta imućne u odnosu na druge i da, postoje osobe koje su privatni upisale samo kako bi mogle da se pohvale diplomom.

Međutim, postoji još jedan tip studenata sa privatnog, a to su oni koji maksimalno koriste beneficije koje su im pružene i za koje su platili, kako bi postigli svoje ciljeve. Takvi studenti uglavnom i nisu deca bogatih roditelja, već oni koji privatno jedva preživljavaju kako bi nastavili sa školovanjem, a koji opet uspevaju da imaju i super ocene.

Ukoliko imate još neka pitanja, slobodno ih postavite, a ja ću rado dopuniti tekst odgovorima. 🙂

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *