Moje priče

Koliko je teško pronaći dobar posao tokom studija?

Studiraš, a voleo bi da pronađeš dobar posao tokom studija? Dvoumiš se između part time i full time poslova za studente? Ne želiš da radiš „klasične“ studentske poslove, već nešto ozbiljnije?

Tokom proteklih godinu dana susrela sam se sa nekoliko ponuda za posao – jednom ostvarenom, dve koje željno iščekujem ove nedelje i nekoliko na kraju neostvarenih.

Međutim, ceo taj put pronalaska dobrog posla tokom studija je, čini mi se, konstantno aktuelan problem i nimalo jednostavan.

Koja je tvoja motivacija za pronalaženje posla tokom studija?

Najpre bi trebalo da zasedneš i dobro razmisliš koja je tvoja osnovna motivacija za pronalaženje posla. Da li je razlog nedostatak novca ili dupliranje istog? Želja za usavršavanjem?

Kada spoznaš glavnu motivaciju iza te ideje, biće ti jednostavnije da prihvatiš ili odbiješ kada se pojave konkretne ponude.

Recimo, ukoliko ti je baš hitno da zaradiš novac, onda bi trebalo da staviš po strani to čime bi zaista želeo da se baviš i prihvatiš ono što trenutno imaš kao opciju. Međutim, ukoliko je motivacija za pronalaženjem posla vezana za usavršavanje ili početak pravog, profesionalnog puta u struci, onda nema mesta za prihvatanje „bilo čega“.

Da li izabrati part time ili full time posao tokom studija?

Ukoliko je za tvoje obrazovanje od izuzetne važnosti prisustvovanje predavanjima, onda bi morao da se odlučiš za part time ili honorarne poslove. U tome ti najbolje i najefikasnije mogu pomoći studentske zadruge.

Međutim, ukoliko bi imao mogućnosti da se prebaciš na vanredno studiranje ili jednostavno nemaš uslov da prisustvuješ predavanjima već samo ispitima, onda svakako možeš da razmišljaš o full time poslu.

Imaj na umu da poslodavci uglavnom imaju razumevanja za studente, samo je pitanje hoćete li uspeti da se sporazumete već pri razgovoru za posao.

Part time poslovi koji se uobičajeno spominju su četvorosatni rad u buticima, na kasi u restoranima, u „McDonalds-u“, shopping centrima itd. dok full time poslova ima mnogo više, ali i u zavisnosti od profesije kojom bi želeo da se baviš.

Odakle početi u potrazi za pronalaženjem dobrog posla tokom studija?

Najaktivniji sajt za pronalaženje raznolikih poslova svakako je Infostud. Preko njih sam uspela da pronađem posao u „Vulkan knjižari“ i zvanično se i zaposlim.

Kako zaista izgleda rad u knjižari?

Pored toga, čini mi se da sajt honorarci.rs nudi mnogo dobrih prilika za poslove od kuće. Međutim, ja sam imala negativno iskustvo sa njima, dan nakon što sam napravila profil i postavila oglas. Ukratko – neophodno je upisati broj telefona, čime dovodite sebe u situaciju da vam se potencijalno jave osobe sa svakakvim pitanjima, a sa druge strane vam se ne mogu javiti pravi poslodavci. Istog dana sam odlučila da obrišem tek napravljeni profil. 🙂

Takođe, nije na odmet kontaktirati profesore, njihove asistente, videti da li možda oni imaju sopstvene firme i zaposlene, zatražiti pomoć od fakulteta, ići na praksu i truditi se toliko da ne mogu da te ne zaposle itd. Možda je to čak i najbolja opcija, s obzirom da bi se najverovatnije odmah upustio u oblast rada kojom želiš da se baviš u budućnosti.

Imaj na umu da su mogućnosti svuda oko nas i da prilike za zaposlenje ima, ali je važno i tvoje ophođenje prema tome, koji ti je glavni cilj, šta zaista želiš itd.

Koliko su poslodavci zaista spremni da veruju studentima?

Odgovor na ovo pitanje i sama još uvek ne razumem u potpunosti, ali bih rekla da zavisi od tvog pređašnjeg iskustva.

Ukoliko u biografiji imaš navedeno nekoliko završenih praksi, projekata u kojima si učestvovao, kul hobija i slično, a još zasijaš i u motivacionom pismu, mislim da imaš mnogo veće šanse da oduševiš poslodavca umesto da je obrnuto. Imati kredibilitet za sobom znači da si već, na neki način, dokazao da se razumeš u rad sa ljudima, da ti je već neko verovao u poslovnom smislu, da imaš volju i želju da se trudiš i napreduješ još više.

Nasuprot tome, ukoliko ti je biografija skoro nepostojeća, potencijalnom poslodavcu će biti veoma teško da odluči da zaposli baš tebe. Međutim, to ne znači da je i nemoguće ukoliko se dokažeš na probnom radu.

Poslodavac vs student ili „klopka probnog rada“

Mogućnosti ima, ali ako govorimo o pronalaženju dobrog posla tokom studija, pritom misleći na korektan radni odnos i korektnu platu, onda je teško izboriti se u moru poslodavaca koji samo žele da te iskoriste tokom probnog rada i „bace“ nakon istog.

Dešava se da prime studente na probni rad, koji iako zakonski ne sme biti neplaćen ponegde još uvek jeste takav, pa iako se studenti neverovatno pokažu, budu obavešteni da „to ipak nije to“. I tako se krug vrti unedogled i treba biti izuzetno obazriv da te neko ne iskoristi.

Kratki saveti za pronalaženje posla tokom studija:

  • Pronađi i sakupi različite oglase koji dolaze u obzir, sa različitih izvora
  • Konraktiraj profesore i zatraži pomoć od fakulteta ili se učlani u nekoliko studentskih zadruga
  • Napravi dobar CV, koji će osim po podacima i vizuelno izgledati profesionalno, ali se i izdvajati iz gomile
  • Prihvati svaki od razgovora za posao koji ti se pruži, jer to ne mora ništa da znači
  • Čak i ukoliko je poslodavac oduševljen tobom, a tebi se uslovi ne dopadaju, u redu je reći „ne, hvala“
  • Ne prihvataj neplaćeni probni rad – osim što je protivzakonito, obično znači da poslodavac želi da te iskoristi
  • Ukoliko ti je hitno da zaradiš – ne biraj previše, ali ukoliko nije – imaj strpljenja i ne odustaj od traženja najbolje mogućnosti za sebe i svoj razvitak
  • Čak i kada se zaposliš i prođeš probni rad, a vidiš da nije to to, u redu je dati otkaz i početi ponovo ispočetka
  • Takođe, ne potpisuj ugovor pre nego što ga ne pročitaš nekoliko puta sam sa sobom

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *