Instagram Storytelling
Na kafi sa...

Na kafi sa… Stefanom Mihajlovskim (kolumnista i autor)

Sunčano popodne… Kao po običaju, laptop mi je smešten u udobnosti pufnastog ćebenceta na krilu, dok u pozadini osluškujem komešanje dveju mačaka u dvorištu. Svakog dana se pitam šta traže tu kada se međusobno ne podnose (?!).

S druge strane, na Instagramu slučajno primećujem da je preostalo još 5 dana do početka proleća…

Takođe, možda maaalo više do objave nove knjige Stefana Mihajlovskog, koja će nositi naziv „Ispod grla: Jeste li ikada bili u krevetu sa psihopatom?“.

Sa Stefanom danas pijem virtuelni kapućino. On je vredan student, kolumnista i od skoro – autor. Osoba koja me od samog starta podseća na netipičnu, mušku verziju glavnih junakinja kultne serije „Seks i grad“.

Uostalom, kako i ne bi?

Pre svega, nekako mislim da sam pogrešila u odabiru naziva ove rubrike, bar kada si ti u pitanju… Jesi li tip koji je više raspoložen za kafu ili martini vikendom popodne?

Ovo samo pokazuje da si dobro proučila život i navike onog kog intervjuišeš (smeh). Da, više sam za martini nedeljom popodne, kafu obično pijem ujutru.

Zašto si odlučio da umesto pokretanja bloga napišeš prvu knjigu – „Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti“ i otkud ideja za njen naziv?

Prva knjiga – ‘’Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti’, u izdanju Beoltre, zapravo je skup kolumni koje pišem od 2015. godine. Međutim, za ovu zbirku odabrao sam samo najprovokativnije priče poput: ‘’Medveđeg međunožja’’, ‘’Prosvete u doba starleta’’, ‘’Samoubistvo jednog Roma, geja, invalida i ateiste’’…

Ono što čitaoci mogu premijerno da pročitaju u knjizi jeste mini roman ‘’Helenina priča’’, koji govori o partnerskom nasilju. Na njega sam posebno ponosan, jer sam na istu temu sa svojom ekipom proizveo i istoimeni dokumentarno-igrani film.U njemu su gostovali Kristina Brajović Car, Vesna Stanojević, Stanko Crnobrnja, Sonja Sajzor i mnogi drugi…

Ideja za naziv je, kao i sve što pišem, nastala pod frazom koju nazivam ’histerija u praskozorje’’, jer je upravo praskozorje vreme kada najviše stvaram. ‘’Lice današnjice’’ je naziv mojih kolumni i TV emisije čiji sam autor, tako da je nekako bilo logično da ovim spojem prvi put izađem sa proizvodom koji možete naći u knjižarama.

Misliš li da smo kao generacija kolektivno zaista postali nesvesni? I čega?

Mislim da smo kao generacija sve svesniji. Ljutim se kada neko kaže kako mladi ne rade, ne znaju, ništa ne čitaju itd. Ono što nas koči u toj kolektivnoj svesti je većina starije populacije.

Logično, jer smo prešli u sferu koja njima nije poznata – multimedija je svuda oko nas, a generacije koje uz to nisu odrastale, gledaju na to kao na nešto loše. Nije to prvi put, jer, kada je nastao film kao audio-vizuelni sadržaj, ljudi su pobegli sa projekcije! Mislili su da će voz koji se kreće udariti u njih. Svako vreme nosi svoje izazove, a mogu reći da je ovo u kom danas živimo veoma uzbudljivo.

Postoji li trenutak koji te je posebno iznenadio nakon objave tvoje prve knjige?

Postao sam hrabriji. Mislim da se to vidi i kroz činjenicu da sam, između ostalog, postao autor provokativnog performansa pod nazivom ‘’Budnost bludnog markiza de Sada’’.

Oslobodio sam se kao stvaralac, što je veoma dobro. I znam da to nije maksimum koji mogu da ponudim, što je još bolje, jer to ne bi ostavilo mesta za dalja usavršavanja.

Možeš li da podeliš nešto o samom procesu pisanja autorske knjige? Pratiš li određenu “tehniku“ ili u zavisnosti od same materije pristupaš potencijalnom sadržaju iz različitih uglova?

Kao što sam već pomenuo, pišem uglavnom u praskozorje, dok preko dana ponovo prolazim tekst.

Nikada nemam ideju šta će se desiti sa junacima koje stvaram, dakle, ne pravim plan koji razrađujem, nego pišem koliko mi mašta dozvoljava. Koren svega što sam do sada napisao je istinit, a onda se zabavljam dodajući priči šmek koji se trudim da se toliko dobro krčka, kako ne bi ličio na bilo koji do sada poznat sadržaj.

Najveća satisfakcija mi nije kada čitaoci kažu da sam najbolji pisac, jer sam svestan da je to preterivanje, već da ništa slično nisu pročitali.

A kako je tekla potraga za izdavačkom kućom?

Moj prvi izdavač je pronašao mene. Beoletra je pružila poverenje mom delu i učinila da bude objavljeno. Smatram da smo zaista napravili dobar posao.

Kog fiktivnog lika iz serije ili filma bi naveo kao svoju večitu inspiraciju po pitanju životnog stila?

Karen Walker iz serije ‘’Vil i Grejs’’ kada je reč o životnom stilu. S druge strane, Barbaru Greco iz telenovele ‘’Manana es para siempre’’ kada je reč o inspiraciji generalno. Za mene oduvek predstavljala jednog od najklompleksnijih likova iz široke ponude sličnog sadržaja, koji uglavnom nudi jednostavne personalitije kao nosioce radnje.

Koliko “delova“ Stefana zaista ima na društvenim mrežama?

Na svim društvenim mrežama publici dajem skoro jednako, tako da ne mogu govoriti o ‘’delovima’’ Stefana u tom smislu. Ali sam siguran da bi ti moja psihijatrica bolje odgovorila o ‘’delovima’’ moje ličnosti kao onog ko ostavlja tragove na Tviteru, Instagramu, Fejsbuku, LinkedInu…

Vidiš, zanimljivo ti je ovo pitanje, jer se uvek setim prve dve (do sada objavljene) kolumne iz serijala ‘’Seks dejt aplikacije jedne Devijacije’’, koja istražuje bezgranično polje želja u seksualnim odnosima modernog doba.

Pisao sam ih sa željom da pre svega zabave, ali i da ukažu na opasnosti različitih lica u predstavljanju na Internetu putem skrivenog identiteta. Nadam se da ću uskoro nastaviti sa tim!

Možeš li da nam otkriješ bar jednu rečenicu ili misao o kojoj će biti reči u tvojoj predstojećoj knjizi – „Ispod grla: Jeste li ikada bili u krevetu sa psihopatom?“

Da. Pošto si me pozvala da gostujem u još jednoj rubrici gde treba da napišem autorski tekst, u znak zahvalnosti što imamo divnu saradnju, tvoji čitaoci će tada imati eksluzivno pravo da prvi zavire u roman.

Poruka za čitaoce intervjua:

Da čitaju ono što pišeš. Znam da ćeš, sudeći po tvom dosadašnjem radu, uvek birati odlične teme i sagovornike.

I, tako su Stefanove i moje virtuelne kafe ostale ispijene, moždane vijuge zamišljene i razmrdane, a nestrpljivost za njegovom narednom knjigom sve veća…

Veliko mi je zadovoljstvo što će Stefan baš sa mojim čitaocima podeliti odlomak iz nje! I dalje se smeškam od sreće. 🙂

A do narednog intervjua i sagovornika, svima jedan veeeliki zagrljaj!

Pročitaj i:

Instagram Storytelling kao posao – yes or hell no?

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *